COBISS
Дома  >  Препорачана опрема  >  Печатачи, читачи и рачни ...
Препорачана опрема
    • Увод
    • Печатачи, читачи, ...
Препорачана опрема – печатачи, читачи, терминали и табли за потпишување

* ВАЖНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: За квалитетен и постојан испис на пластичните налепници (англ. polypropylene) кои се лепат на граѓата во библиотеките е задолжително користење на смоласти (англ. resin) црни ленти (англ. ribbon) кои ги препорачуваат сите производители. Отпечатокот на лента од восок или комбинација на восок и смола на пластичните налепници е лош и непостојан, па затоа не е погоден за употреба во библиотеките.

** На преносливите читачи, односно рачни терминали, треба да се инсталира дополнителна апликација за потребите на вршење ревизија (инвентура) во програмската поддршка COBISS. Доколку понудувачот не може да ви ја обезбеди, обратете се до вашиот NCC.

Предупредување
Со оглед дека на пазарот се појавуваат различни модели на печатачи што не ги поддржува програмската поддршка COBISS, обрнете внимание на ознаките на моделот. ИЗУМ не може да гарантира за ист изглед на исписот на модели на печатачи чиишто основни параметри, што влијаат врз изгледот, се во надлежност на одделни понудувачи.

Забелешка
При набавка на печатач ви препорачуваме и набавка на приклучен кабел, лента, налепници и термичка хартија.